Θεσσαλονίκη: Απόφαση «σταθμός» του Ειρηνοδικείου για τους ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών

Ανάσα για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που διαμένουν σε εργατικές κατοικίες σε όλη τη χώρα δίνουν δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

Ο δικαστής, σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων που δημοσίευσε η «δημοκρατία» Β. Ελλάδος, αποδέχεται ότι οι εργατικές κατοικίες δεν θεωρούνται περιουσιακό στοιχείο και πρώτη μόνιμη κατοικία. Οχι μόνο τα σπίτια σώθηκαν από τις τράπεζες, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, με τη χρήση του νόμου Κατσέλη, περιορίστηκαν σημαντικά οι οφειλές προς αυτές.

Η απόφαση για την μη εκποίηση της δυνητικής πρώτης κατοικίας

Μάλιστα, σε μία από τις δύο υποθέσεις που εκδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σώθηκε και το εξοχικό οικογένειας, καθώς θεωρήθηκε δυνητική πρώτη κατοικία.

«Δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα αντίστοιχες αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων. Οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης ανοίγουν τον δρόμο και δημιουργούν ελπίδα για χιλιάδες υπερχρεωμένες οικογένειες» σχολίασε ο δικηγόρος Αθανάσιος Παπαναστασίου.

«Κούρεμα» του δανείου σχεδόν στο σύνολό του

Η πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, που χειρίστηκε τις δύο υποθέσεις, αφορούσε ζευγάρι συνταξιούχων με χρέη από καταναλωτικά δάνεια άνω των 70.000 ευρώ. Ο άνδρας λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας και η σύζυγός του είναι άνεργη. Το δικαστήριο δέχτηκε την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη και προστάτευσε την πρώτη κατοικία τους, που είναι εργατική και βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα επετεύχθη «κούρεμα» του δανείου σχεδόν στο σύνολό του, αφού το ζευγάρι θα πληρώνει από εδώ και στο εξής μόλις 80 ευρώ για πέντε χρόνια.

Σώθηκε και το εξοχικό! Χαρακτηρίστηκε δυνητική πρώτη κατοικία

Στη δεύτερη περίπτωση, που εκδικάστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, σώθηκε όχι μόνο η εργατική κατοικία του ζευγαριού, αλλά και το εξοχικό που είχε στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, καθώς θεωρήθηκε δυνητική πρώτη κατοικία των συνταξιούχων.

«Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, οι εργατικές κατοικίες που είχαν κληρωθεί ή παραχωρηθεί από τον ΟΕΚ τη δεκαετία του ’90 δεν θεωρούνται περιουσιακό στοιχείο, αφού ποτέ δεν περιήλθαν τυπικά σε αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι υπερχρεωμένα νοικοκυριά που μένουν σε τέτοια σπίτια μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να σωθούν και οι εξοχικές κατοικίες τους ως πρώτες» ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-9-2018 από directNEWS.gr πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία» β. Ελλάδος