Μον.Πρωτ.ΣΑΜΟΥ 83/2018
ΕΠΙ ΑΚΥΡΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Η ΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΝΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 731 Κ.Πολ.Δ. (8 παρ. 3 του Ν, 2112/192) – Κατά την άποψη που επικρατεί στη νομολογία, η υποχρέωση του εργοδότη να αποδέχεται προσωρινά την εργασία του ακύρως απολυθέντος δεν συνιστά ικανοποίηση του δικαιώματος του εργαζομένου για την κύρια υπόθεση, αφού με το ασφαλιστικό αυτό μέτρο αναστέλλεται, προσωρινά η εκτέλεση της απόφασης του εργοδότη εωσοτου εκδοθεί προσωρινώς εκτελεστή ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση επί της αγωγής του εργαζομένου για την κύρια υπόθεση.
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ – ΕΞΩΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ – Από τις διάταξη το άρθρο 293 του ΚΠολΔ, σε συνδυασμό με εκείνες των άρθρων 158, 288, 361 και 871 του ΑΚ, συνάγεται ότι ο συμβιβασμός που έγινε κατά τη διάρκεια της δίκης χωρίς τις διατυπώσεις του άρθρου 293 ΚΠολΔ είναι εξώδικος συμβιβασμός και δεν καταργεί τη δίκη, θεμελιώνει όμως ανατρεπτική ένσταση κατά της βασιμότητας της αγωγής (ή αίτησης), μετά από την πρόταση και απόδειξη της οποίας το Δικαστήριο οφείλει να ρυθμίσει το διατακτικό της απόφασης σύμφωνα με το περιεχόμενο του συμβιβασμού.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι διάδικοι δήλωσαν προφορικά στο ακροατήριο πως έχουν συμβιβασθεί, και, προς επίρρωση τούτου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του καθ’ ού, με το από 8-5-2018 έγγραφο σημείωμά του, που κατέθεσε εμπροθέσμως στη Γραμματεία του Δικαστηρίου, εξέφρασε γραπτώς ότι συνομολογεί τα πραγματικά περιστατικά της αίτησης, ήτοι ότι η αιτούσα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του καθού, και ότι συναινεί στα αιτήματα της. Η δήλωση αυτή εκτιμάται ως δήλωση εξώδικου συμβιβασμού, δεδομένου ότι την αποδέχθηκε και η αιτούσα, και ως εκ τούτου, αφού ορισθεί στην αιτούσα προθεσμία εξήντα (60) ημερών για την άσκηση κύριας αγωγής (άρθρο 693 παρ. I ΚΠολΔ), το Δικαστήριο πρέπει να εκδώσει απόφαση σύμφωνη με το περιεχόμενο του συμβιβασμού, και η κρίνομενη αίτηση να γίνει δεκτή ως βάσιμη στην ουσία της.
Πηγή: Τετράβιβλος