Εκκρεμοδικία στην Εκουσία. (εν προκειμένω επί αίτησης υπαγωγής στον Ν. 3869/2010). Ασκηση αίτησης στο Ειρηνοδικείο Βόλου και νέας αίτησης στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου. Δικονομικές Συνέπειες.

256/2017 TO ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (ΕΚΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ)

ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΟΥΣΙΑ. (εν προκειμένω επί αίτησης υπαγωγής στον Ν. 3869/2010). ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ. ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ – Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 221 παρ. 1, στοιχ. α’, 222, 308 παρ. 1 και 741 ΚΠολΔ προκύπτει ότι με την άσκηση και την κατάθεση της αίτησης δημιουργείται εκκρεμοδικία. Για να προκληθεί εκκρεμοδικία, κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αρκεί μόνη η κατάθεση της αίτησης, χωρίς να ενδιαφέρει εάν έχει ταύτη κοινοποιηθεί, καθότι η τελευταία δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο της άσκησής της απευθυνόμενης προς το δικάζον με την ως άνω διαδικασία Δικαστήριο αίτησης, όπως σαφώς συνάγεται και από την αντιπαραβολή της αναφερομένης στην άσκηση της αγωγής διάταξης του άρθρ. 215 παρ. 1 ΚΠολΔ με εκείνη του άρθρου. 747 παρ. 1 του ιδίου Κώδικα. Σύμφωνα με τα ανωτέρω η κατάθεση της αίτησης του άρθρου 4 του ν. 3869/2010 επιφέρει τις συνέπειες ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου που επιφέρει η κατάθεση ενός δικογράφου. Η κατάθεση αρκεί για την έναρξη της εκκρεμοδικίας και δεν απαιτείται η επίδοσή της, καθώς πρόκειται για διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, με κατάθεση αίτησης και όχι αγωγής.
Σημαντικότερη δικονομική συνέπεια της εκκρεμοδικίας κατά το άρθρο 221 ΚΠολΔ, είναι το ότι απαγορεύει την κατάθεση νέας αίτησης για το ίδιο ζήτημα κατά το άρθρο 222 ΚΠολΔ. Αν ο οφειλέτης έχει καταθέσει και δεύτερη αίτηση θα διαπιστωθεί από το δικαστήριο κατά τον έλεγχο που διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. του ν. 3869/2010. …… Αν έχει κατατεθεί και άλλη αίτηση από τον ίδιο οφειλέτη, ο δικαστής, αναστέλλει την εκδίκαση της δεύτερης χρονικά αίτησης, σύμφωνα με το άρθρο 249 ΚΠολΔ μέχρι να τελεσιδικήσει η εκδίκαση της πρώτης χρονικά αίτησης. Αν έχει τελεσιδικήσει η πρώτη χρονικά αίτηση και έχει επέλθει η απαλλαγή κατά το άρθρο 11 παρ. 1, τότε λόγω του άρθρου 1 παρ. 3 (ή άρθρου 1 παρ. 1 εδ. β μετά τον ν. 4336/2015) η δεύτερη αίτηση πρέπει να απορριφθεί αυτεπαγγέλτως ως απαράδεκτη …

Πηγή: Τετράβιβλος